İskenderun Lezzetlerinin Kralı

İskenderun Lezzetlerinin Kralı

Künefe ülkemize has ve en çok sevilen tatlı lezzetlerinin başında gelmektedir. Bunu en iyi yapan yerlerin başlarında da İskenderun gelmektedir. Burada meşhur bir tatlı seçeneği olarak bilinir. İskenderun Künefe aslında bildiğimiz künefeden bir farkı bulunmasa da bazı lezzet farklılıkları olmaktadır. Yapılışı ise kolay olmakla beraber, belli başlı yerlerde yerseniz çok daha fazla keyif ve lezzet alabilirsiniz. Bir tepsi üzerinde öncelikle kadayıfı güzel bir yaymak gerekir. Daha sonra üzerine peynir yayılır ve sonra da tekrardan üzerinde kadayıflar yayılır. Peynir arada görünmemesi gerekmektedir. Bunu böyle fırına koyarlar ve biraz kızarmasını beklerler. Kızarma süresi son derece önemlidir. Üzerinde bulunan kadayıfları biraz kıtır olması ve arasında bulunan peynirin de erimesi gerekmektedir. Son olarak da üzerinde sıcak veya ılık bir şekilde şerbet dökülür. Bu şerbetin koyu olmaması gerekir. Ayrıca kadayıfın da renginin sarı olmasına da özen gösterilmelidir.

Malzeme Kalitesi

İskenderun Künefesi içerisinde tuzsuz peynir seçenekleri kullanılmalıdır. Bunu için de ya lor peyniri ya da Hatay peyniri kullanmalısınız. Dil peyniri de diğer tuzsuz peynirler de işinizi görmektedir. Özel bir servis tabağı ile sunulur ve isteyen ayran, isteyen de yanında çay içebilir. İki türlü de servis yapılır. Çok sıcak olmamak şartı ile de ılık bir şekilde servis edilmektedir. İsteğe göre bazıları da damak tatlarına göre üzerine kaymak da koymak isteyebilirler. İskenderun bölgesinde bu künefeyi çok iyi yapan yöre mutfakları ve sırt künefe üzerine mekanlar bulunur. Yediğiniz zaman çıtırdaması ve içerisinde bulunan peynirin de kaşar gibi erimesi, kalitesini yansıtmaktadır. Yerken ağzınızı da yakmaması gerekir ve şerbeti de aşırı sıcak olmamalıdır.

Çeşitleri ve Tarihi

Aslında tek bir seçenek ile sunulsa da İskenderun Künefe içerisinde artık bazı seçenekler de girmiştir. Antep fıstıklı, Hindistan cevizli, fındıklı gibi seçenekleri bulunur. Bu tatlı ülkemizde aslında Osmanlı zamanından gelmektedir. Tam tarihi bilmesem de 1930 ve 1940`lı yıllarında Hatay ve Mersin yerlerinde ortaya çıkmıştır. Bunu Yemen de buluna askerlerimiz bulmuş ve ülkemizde hayata geçirmişlerdir. İstanbul da ise ASİ künefecisinde bu lezzeti tadabilirsiniz.